Начин на приготвяне
Рецепта за изключително полезен Хумус с орехи, слънчоглед и пшеничен зародиш, който се приготвя много бързо и лесно.
Предварително накисваме измитите слънчогледови ядки в изворна вода за не по-малко от половин час. В резултат на това набъбват и биват събудени – по-млечни.
Също така е от значение за полезните качества на лена, да го използваме възможно най-прясно смлян, защото престоявайки се променя.
1. В каната на мощен блендер или нутрибулет сипваме необходимото количество нахут, накиснатите слънчогледови ядки, 1 шепа орехи – натрошени, 1 богата супена лъжица прясно смляно ленено семе, 1 ч.л. пшеничен зародиш, 3 супени лъжици сусамов тахан, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок и 1 малка скилидка чесън.
2. Подправяме с половин равна чаена лъжичка кимион, ½ равна кафена лъжичка смлян черен пипер, ½ равна ч.л. хималайска сол – на вкус и 1 супена лъжица шарлан. За да се смели гладко добавяме около 5-6 супени лъжици от маринатата на нахута.
3. Блендираме до получаване на желаната мека и гладка консистенция.
Поднасяме здравословния ядков хумус в глинена купичка, поръсен с ленено семе и слънчогледови ядки. Този апетитен хумус поднасяме като веган разядка с плоски арабски питки или малки лимецови хлебчета.