Шоколадов кекс с рожков, чиа и трици

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
504
15
19
1
15/03/2020
"Черпим гости със специален шоколадов сладкиш, да ви е сладко "
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 242
  • Преглеждания за месеца1241
  • Преглеждания за седмицата17
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на телена бъркалка разбъркваме яйцата в дълбока купа, заедно със захарта, ванилията и шарлана. Към тях добавяме киселото мляко, предварително активирано с хлебната сода.

Разбъркваме заедно с останалите съставки: овесени и пшенични трици, брашно от рожков, какаови ядки, натрошени на ситно, чиа, конопено брашно и шоколад на парченца.

Постепенно прибавяме с разбъркване пълнозърнестото и царевичното брашно до получаване на хомогенна пишеща смес. Изливаме я в тава, предварително намазана с шарлан и напудрена с брашно (което улеснява отделянето на шоколадовия сладкиш от съда).

Печем във фурна на 180 градуса за около 25 – 30 минути.

Докато сладкиша се пече, в малка тенджерка разбъркваме съставките за глазурата (черен шоколад, какао, рожков, кафява захар, шарлан и вода) и слагаме на котлона да заври. Бъркаме непрестанно с равна дървена бъркалка и след като ври 2-3 минути, дръпваме от котлона и оставяме да изстине.

Съблюдаваме нашия вкусен кекс във фурната и поне два пъти завъртаме тавичката, за да се изпече равномерно. За да сме сигурни, че е добре изпечен, го проверяваме /бодваме на няколко места/ със специализирана за целта – дървена бамбукова клечка (или клечка за зъби). Готов е, когато клечката при изваждане е напълно суха.

Изпечения сладкиш заливаме с изстиналата шоколадова глазура и разнасяме равномерно по целия блат. Нарязваме готовия шоколадов кекс на квадрати и поднасяме с украса от царевичен корнфлейкс във формата на цвете.

Здравословна и иновативна рецепта за шоколадов кекс с рожков, подходящ за специални поводи и почерпка на гости!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар