Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Шоколадов кекс с рожков, чиа и трици

Шоколадов кекс с рожков, чиа и трици

Шоколадов кекс с рожков, чиа и трици
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
15/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Черпим гости със специален шоколадов сладкиш, да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - 1 ч.ч. Демерара
  • кисело мляко - 1 ч.ч. (2%)
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • шарлан - 5 с.л.
  • рожков - 3 с.л.
  • какаови зърна - 3 с.л. натрошени
  • чиа - 1 с.л.
  • конопено брашно - 1 с.л. пълна
  • овесени трици - 3 с.л.
  • пшенични трици - 1 с.л. пълна
  • черен шоколад - половин, натрошен
  • пълнозърнесто брашно - 1 ч.ч.
  • царевично брашно - 2/3 ч.ч.
  • За шоколадовата заливка
  • черен шоколад - половин
  • какао - 1 с.л.
  • рожков - 2 с.л.
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • шарлан - 6 с.л.
  • вода - 6 с.л.
  • корнфлейкс - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на телена бъркалка разбъркваме яйцата в дълбока купа, заедно със захарта, ванилията и шарлана. Към тях добавяме киселото мляко, предварително активирано с хлебната сода.

Разбъркваме заедно с останалите съставки: овесени и пшенични трици, брашно от рожков, какаови ядки, натрошени на ситно, чиа, конопено брашно и шоколад на парченца.

Постепенно прибавяме с разбъркване пълнозърнестото и царевичното брашно до получаване на хомогенна пишеща смес. Изливаме я в тава, предварително намазана с шарлан и напудрена с брашно (което улеснява отделянето на шоколадовия сладкиш от съда).

Печем във фурна на 180 градуса за около 25 – 30 минути.

Докато сладкиша се пече, в малка тенджерка разбъркваме съставките за глазурата (черен шоколад, какао, рожков, кафява захар, шарлан и вода) и слагаме на котлона да заври. Бъркаме непрестанно с равна дървена бъркалка и след като ври 2-3 минути, дръпваме от котлона и оставяме да изстине.

Съблюдаваме нашия вкусен кекс във фурната и поне два пъти завъртаме тавичката, за да се изпече равномерно. За да сме сигурни, че е добре изпечен, го проверяваме /бодваме на няколко места/ със специализирана за целта – дървена бамбукова клечка (или клечка за зъби). Готов е, когато клечката при изваждане е напълно суха.

Изпечения сладкиш заливаме с изстиналата шоколадова глазура и разнасяме равномерно по целия блат. Нарязваме готовия шоколадов кекс на квадрати и поднасяме с украса от царевичен корнфлейкс във формата на цвете.

Здравословна и иновативна рецепта за шоколадов кекс с рожков, подходящ за специални поводи и десерт за гости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: