Начин на приготвяне
Ябълките се почистват от семките и кората и се режат на малки кубчета.
Задушават се в маслото с 2 с.л. захар и малко вода, щом омекнат, се свалят от котлона и се смесват с канелата и нишестето.
Оставят се да се охладят, а през това време приготвяме тестото за ябълковите сладкиши.
Яйцата и захарта се разбиват на пяна, прибавяме олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.
Слагаме кората от лимон и накрая брашното с бакпулвер, като брашното го добавяме на части до получаване на меко нелепнещо тесто.
Меси се за кратко и се оставя да престои около 20 мин.
Разделяме тестото на 4 по-големи и 4 по-малки топки. От по-големите разточваме кори, с които покриваме дъната и стените на форми с падащо дъно с размер 10 см.
Ако не разполагате с такива може да се използват консервени кутии за приготвяне на мини пайовете.
Разделяме ябълковата смес на 4 и пълним формите.
От по-малките топки тесто разточваме кори, от които изрязваме ленти широки около 0.5 см и с тях плетем решетки върху ябълките.
Вкусните ябълкови пайове печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 мин. или до готовност.
Мини ябълкови пайове може да хапнете за следобедна закуска - да ви е сладко!