Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Мини ябълкови пайове

Мини ябълкови пайове

Мини ябълкови пайове
Снимка: станимира караджова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Мини ябълкови пайове - побързайте, че почти не останаха"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • амонячна сода - 1 пакетче
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • лимонова кора
  • ябълки - 2 кг
  • захар - 2 с.л.
  • краве масло - 1 с.л.
  • канела - 1 ч.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се почистват от семките и кората и се режат на малки кубчета.

Задушават се в маслото с 2 с.л. захар и малко вода, щом омекнат, се свалят от котлона и се смесват с канелата и нишестето.

Оставят се да се охладят, а през това време приготвяме тестото за ябълковите сладкиши.

Яйцата и захарта се разбиват на пяна, прибавяме олиото и киселото мляко с разтворената в него сода.

Слагаме кората от лимон и накрая брашното с бакпулвер, като брашното го добавяме на части до получаване на меко нелепнещо тесто.

Меси се за кратко и се оставя да престои около 20 мин.

Разделяме тестото на 4 по-големи и 4 по-малки топки. От по-големите разточваме кори, с които покриваме дъната и стените на форми с падащо дъно с размер 10 см.

Ако не разполагате с такива може да се използват консервени кутии за приготвяне на мини пайовете.

Разделяме ябълковата смес на 4 и пълним формите.

От по-малките топки тесто разточваме кори, от които изрязваме ленти широки около 0.5 см и с тях плетем решетки върху ябълките.

Вкусните ябълкови пайове печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 мин. или до готовност.

Мини ябълкови пайове може да хапнете за следобедна закуска - да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: