Начин на приготвяне
Почистете зелето, измийте го и нарежете на ситно. Изцедете го и сложете в голяма тава. Посолете го и го втрийте хубаво. Оставете настрани да отлежи.
Загрейте в голяма тенджера мазнината по избор на средно висока температура. Нарежете всички зеленчуците на ситно. Задушете лука и морковите, докато лукът стане леко прозрачен.
Добавете чушките и целината. Задушете за 3-4 мин, докато поомекнат чушките.
Добавете чесъна и разбъркайте хубаво. След 2-3 мин с решетъчна лъжица прехвърлете всички зеленчуци във отделна купа.
Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета.
Измийте и нарежете месото на по едри парчета, около 3-4 см.
Във същата тенджера, в която задушихте зеленчуците, добавете малко мазнина - 2-3 лъжици, и запържете месото, докато стане златисто от всякъде.
Върнете задушените зеленчуци и доматите в тенджерата при апетитното задушено свинско и разбъркайте. Добавете зелето. Разбъркайте хубаво и оставете свинското със зеле да поомекне под капак.
Когато е намалило обема си, добавете доматеното пюре, доматената паста и подправките. Разбъркайте хубаво и залейте с бульона.
Опитайте как е задушеното свинско със зеле на сол и посолете, ако е необходимо.
Внимавайте да не го пресолите.
Оставете да поври на средна температура, докато се сготви зелето и месото - около 1 час, като бъркате от време на време.
Поднесете поръсено със пресен магданоз и със чаша червено вино.
Съвети:
Мазнината е по избор. Ако изберете зехтин, пържете на една идея по ниска температура и внимавайте да не загаря.
Свинския врат можете да замените със свински гърди пак без кост. Важното е месото да не е съвсем сухо и да има малко мазнинка.
По желание добавете ситно нарязана чушка чили заедно с червените чушки и целината.
Бульон добавете само ако е домашен. В никакъв случай не ползвайте кубчета.