Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Задушено свинско»Задушено свинско със зеле Класика

Задушено свинско със зеле Класика

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
1814036
Задушено свинско със зеле Класика
Снимка: Kostadin Stefanoff
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Обожаваме свинското със зеле, особено през студения сезон, а вие"

Необходими Продукти

  • прясно зеле - 1.5 кг
  • свински врат - 700 г без кост
  • лук - 2 глави
  • моркови - 2 бр.
  • червени пиперки - 2 бр.
  • целина - 2 пера
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • доматен пюре - 1 к.ч.
  • доматена паста - 1 с.л.
  • зеленчуков бульон - 700 мл
  • черен пипер - 10 - тина зърна
  • чубрица - 1 с.л.
  • риган - 1 с.л.
  • мащерка - 1 с.л.
  • дафинов лист - 3 листенца
  • сол
  • зехтин
  • олио
  • чили - 1 бр. италианско или испанско
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете зелето, измийте го и нарежете на ситно. Изцедете го и сложете в голяма тава. Посолете го и го втрийте хубаво. Оставете настрани да отлежи.

Загрейте в голяма тенджера мазнината по избор на средно висока температура. Нарежете всички зеленчуците на ситно. Задушете лука и морковите, докато лукът стане леко прозрачен.

Добавете чушките и целината. Задушете за 3-4 мин, докато поомекнат чушките.

Добавете чесъна и разбъркайте хубаво. След 2-3 мин с решетъчна лъжица прехвърлете всички зеленчуци във отделна купа.

Обелете доматите и ги нарежете на малки кубчета.

Измийте и нарежете месото на по едри парчета, около 3-4 см.

Във същата тенджера, в която задушихте зеленчуците, добавете малко мазнина - 2-3 лъжици, и запържете месото, докато стане златисто от всякъде.

Върнете задушените зеленчуци и доматите в тенджерата при апетитното задушено свинско и разбъркайте. Добавете зелето. Разбъркайте хубаво и оставете свинското със зеле да поомекне под капак.

Когато е намалило обема си, добавете доматеното пюре, доматената паста и подправките. Разбъркайте хубаво и залейте с бульона.

Опитайте как е задушеното свинско със зеле на сол и посолете, ако е необходимо.

Внимавайте да не го пресолите.

Оставете да поври на средна температура, докато се сготви зелето и месото - около 1 час, като бъркате от време на време.

Поднесете поръсено със пресен магданоз и със чаша червено вино.

Съвети:

Мазнината е по избор. Ако изберете зехтин, пържете на една идея по ниска температура и внимавайте да не загаря.

Свинския врат можете да замените със свински гърди пак без кост. Важното е месото да не е съвсем сухо и да има малко мазнинка.

По желание добавете ситно нарязана чушка чили заедно с червените чушки и целината.

Бульон добавете само ако е домашен. В никакъв случай не ползвайте кубчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: