Начин на приготвяне
Всички продукти се изваждат на стайна температура по-отрано.
В дълбока купа се слага брашното и се прави кладенче. В купичка се стрива маята и се размива с част от млякото. Отделя се единият жълтък за намазване на пухкавата питка и белтъкът и другото яйце се чукват в кладенчето.
Добавят се захарта и солта. Налива се прясното мляко и маята, която трябва да е шупнала вече.
Полека се разбъркват с чисти ръце съставките, поставени в средата на брашното, и се започва загребване по малко от брашното около кладенчето.
Смесва се първо като кашица, после още се разширява кръгът, сгъстява се сместа и накрая се обира всичкото брашно от стените на купата. Мачка се до поглъщане на брашното.
Обръща се върху чист и поръсен с брашно плот. Меси се и периодично се ръси брашно по работната повърхност, докато спре да полепва по нея и по ръцете.
Оформя се топка от приготвеното тесто, която се връща в голямата купа и се покрива на топло. Отбелязва се на око докъде е сместа в съда и се изчаква, докато втаса – да се надигне още толкова.
Оказа се, че яденето и питката ще имат нужда от фурната по едно и също време, защото исках и двете да са топли. Прецених, че мултикукърът ще помогне.... щом ми пече кексове, ще ми изпече и питка.
Когато обемът на тестото се удвои, то се разтегля на дебел фитил върху набрашнения плот, пресуква се и се навива на охлюв. Изважда се за удобство металната форма на мултикукъра и се намазва леко по дъното и стените.
Прехвърля се оформената питка в нея, покрива се и се оставя отново да втаса както е във формата. Става бързо, защото количеството не е голямо. След 30-тина минути се намазва леко с отделения жълтък на яйцето, поръсва се със семена и се връща формата в мултикукъра.
Настройва се на програма печене за 45 минути и на 180 градуса. За толкова ще ми стане готово и ястието.
Когато таймерът на уреда сигнализира за готовност, питката в мултикукър се изважда. Но преместих ястието на дъното на изключената вече фурна, а питката сложих в горната ѝ част до реотаните, за да придобие златистия цвят от жълтъка, защото в мултикукъра ми стоеше бледичка.
После може да се върне в уреда, за да се запази затворена на топло, докато ѝ дойде времето. А времето от фурната на нас ни стигна да си подредим масата, докато на топличко стояха и манджата, и домашният хляб.