Начин на приготвяне
В чайник или друг съд /термокана/ сваряваме вода, с която попарваме плодчетата и листата и оставяме запарката да престои 10 мин.
След прецеждане билковата отвара е готова за прием. Не е нужно да подслаждаме допълнително, тъй като самите плодове на червената боровинка са подсладени предварително.
Лечебния чай от червени боровинки може да се приема сутрин, обед и вечер!
Чай от боровинки може да си приготвим по същият начин и само листата – изненадващо е, че имат близък и наподобяващ вкус на маточина!
Листата на червената боровинка действат изключително благотворно върху бъбреците и се използват при възпаления и камъни в пикочните пътища. Те притежават противовъзпалително и диуретично свойство.
Червената боровинка е лек за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.
Плодовете на боровинката са мощен антиоксидант - богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - линолеова киселина (OMEGA-6), алфа линолеова киселина (OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли, както и витамин С и А.
Богатството на фитонутриенти и антиоксиданти в боровинките играе жизненоважна роля в напреднала възраст, като осигурява защита срещу загуба на паметта и липса на координация.
Природен лек – познат повече от век!