Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Тиквеник с орехи и ябълки

Тиквеник с орехи и ябълки

TemenuzhkaTemenuzhka
Новак
125940
Тиквеник с орехи и ябълки
Снимка: Temenuzhka
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • тиква - 1 малка или 1/2 голяма
  • ябълки - 1 голяма
  • орехи - 200 г
  • канела - 2 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • стафиди - 1 шепа
  • захар - 2 к.ч.
  • яйца - 3 бр.
  • кори - 1 пакет
  • олио - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелва се и се настъргва тиквата. Към нея се настъргва и ябълката. Добавят се канелата, джинджифилът, смлените орехи, стафидите, половината от олиото и 1 чаша захар и се обърква с ръце.

Двете яйца се разбиват с останалата захар и сместа също се добавя към тиквената смес. Обърква се добре.

Започваме да ръсим от получената смес върху корите (2 шепи от сместа върху всяка кора), хващаме 2 или 3 листа от корите и завиваме.

Получения фитил нареждаме прав в правоъгълна намаслена тава (може да застелите хартия за печене).

Продължаваме така, докато свърши сместа.

Разбиваме жълтъка на последното яйце с лъжичка олио и 3-4 лъжици прясно мляко или вода и намазваме отгоре приготвения тиквеник.

Печем тиквеника с орехи и ябълки в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 45-50 мин).

Пожелание може да поръсите с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Temenuzhka
Temenuzhka
Този път замених 2кафени чаши захар с 1 и 1/2 чаши кленов сироп. Стана страхотен отново.
27.04.2020 19:06