Начин на приготвяне
В подходящ съд за варене поставяме сушени /или пресни/ листа от билката джоджен и заливаме отгоре с гореща вода.
Изчакваме да се насити на цвят и аромат 5-10 минути и приемаме топлата напитка с благодарност за целебните качества!
Сред най-известните лечебни свойства на джоджена са протвивовъзпалителни, антиспастични и хормонорегулиращи свойства.
Лекува раздразнената храносмилателна система, спомага за регулиране на хормоните, справяне с главоболието и дори с целулита.
Намалява гаденето и повръщането, увеличава апетита, подобрява храносмилането, понижава киселинността на стомашния сок, спира стомашните спазми.
В химичния състав се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган и др.
Чаят от джоджен оказва значително влияние върху здравето на дихателната система поради естествените си успокояващи и противовъзпалителни качества.
Може да помогне за облекчаване на болки в гърлото с могъщият аромат на билката, също така чаят от джоджен за регулиране на стомашната дейност помага за изчистване на синусите и дори увеличава умствената яснота.
Джодженът се препоръчва при физическа и умствена преумора за освежаване!
Коментари