Начин на приготвяне
Изсипваме в стъклен термоустойчив съд 1 супена лъжица сух или пресен лист и заливаме с половин литър вряща вода.
Оставаме запарката да престои близо 5 минути.
Чрез цедка отцеждаме и приемаме половин час преди хранене.
Необходимо е запарката от листа на ягоди за баланс на солта в организма да се пие по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.
Чаят от листа на ягода възстановява нарушения баланс на солта в организма. Нормализира обмяната на веществата, помага за премахване на холестерола от организма.
Спомага при лечението на пикочния мехур и възпалението на бъбреците. При безсъние нормализира съня, успокоява нервната система и има тонизиращо действие.
Листата от ягоди имат богат биохимичен състав: растителни полифеноли, Витамин А, С, В9, В3, етерично масло и мн. др.
Наличието на витамин В9 активира производството на уникални ензими, които предпазват организма. Също така и облекчава болки в ставите.
Съдържат огромно количество желязо - 40 пъти повече, отколкото има в гроздето. Има много важна и необходима за човешкото тяло - фолиева киселина, съдържа само естествени мултивитамини и минерали, въглехидрати.
Чайове и инфузии от ягодовите листа се използват при лечението на сезонни респираторни инфекции, заболявания на гърлото и носоглътката.
Не се приема от бременни и кърмещи жени, тъй като съдържа танини.
В случай че балансът на СОЛТА в организма е нарушен или има патология, свързана с пикочния мехур, листата на ягодите са най-подходящи.
Те ще помогнат на възпалителните процеси в бъбреците. Растението подпомага възстановяването на нарушените метаболитни процеси.
В допълнение към всичко това листата от ягода имат изразен диуретичен ефект.
Спомага за намаляване на кръвното налягане и така има положителен ефект върху работата на сърцето!