Начин на приготвяне
За блата нарежете маслото на малки парченца към брашното, смесено със солта, захарта и бакпулвера.
Втрийте с пръсти до получаване на трохи и после сипете студеното вино или вода и обединете маслените трохи в гладко маслено тесто.
Разточете тестото за киш между два пласта хартия за печене на тънка кора с диаметър 30 см.
Махнете горния пласт и обърнете върху форма за киш или тарт със стандартни размери 28 см.
Притискайте тънкото тесто, така че да прилепне по всички извивки и стените на формата, след това надупчете с вилица и намажете с част от едно разбито яйце. Останалото запазете за плънката.
Приберете блата във фризер за 10 минути, а през това време си загрейте фурната до 180 °C.
Охладения блат печете 15 минути, през които направете плънката.
За нея накълцайте на ситно листата от червено цвекло заедно с дръжките, ако са тънки у нежни.
Разбийте трите яйца със солта, пипер, брашното и остатъка от четвъртото яйце, което сте заделили.
Налейте млякото, сметаната и маслото и разбъркайте.
Поставете на слаб огън тази смес за 6 минути и по средата на това време сипете накълцаните листа цвекло.
Бъркайте често.
Добавете сиренето гауда или друго по ваш вкус - настъргано.
Разбъркайте и излейте сместа върху полуизпечения блат.
Върнете във фурната соления киш за още 15 минути или докато плънката стегне и се зачерви.
Сервирайте готовия вкусен киш с листа от цвекло топъл.
Добър апетит!