Начин на приготвяне
Измиват се добре смокиновите листа и се пускат в дълбока тенджера в един литър кипяща вода.
Оставят се да се варят 20 минути, след което се отдръпват от огъня. Когато изстине, отварата се прецежда през тензух.
Отново се слага на огъня да се вари още 20-30 минути на тих огън с 1 кг кристална захар. Добавя се и едно пакетче ванилена захар или 2 прахчета ванилия.
Накрая се добавя и 1 пакетче лимонтозу.
Сиропът, докато е още горещ, се пълни в бутилки от сокчета, които се запечатват и се оставят легнали да изстинат да вакуумират капачките.
При сервиране може да се разреди с газирана или чиста вода.
/Излязоха ми 4 шишенца от по 250 мл/