Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и към него добавяме 1 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме настрани.
Затопляме водата и към нея добавяме маята и 1 с.л. захар. Разбъркваме и оставяме за 10 минути. След това изсипваме сместа към млякото.
Пресяваме брашното в купа.
Разбиваме жълтъците със солта и останалата захар на пухкав крем. Добавяме ваниловата захар, лимонената кора и бадемовата есенция. Добавяме и сместа с маята. Разбъркваме и изсипваме тази смес при брашното.
Започваме да разбиваме с миксер с приставка за тесто. Разбиваме около 5 минути и добавяме мекото масло. Продължаваме да разбиваме още 10 минути. След това добавяме смлените бадеми и червените боровинки. Разбъркваме с лъжица и покриваме купата с фолио.
Оставяме тестото, което ще се получи лепкаво и няма да прилича на козуначено в купата, и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме за 30 минути.
След това изсипваме кексовото тесто, без да го разбъркваме много, във форма за кекс с дупка.
Покриваме отново с фолио и го оставяме да набъбне за един час.
Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.
След изпичане го оставяме да се охлади, изваждаме го от формата и го поръсваме обилно с пудра захар.
Полската Бабка е готова.