Полска Бабка

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Полска Бабка
Снимка: Анонимен
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Кой не обича толкова свежи сладкиши? В комбинация с домашна лимонада или прясно изцеден сок вкусът ще бъде още по-страхотен"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г
  • жълтъци - 10 бр.
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 7 г суха
  • вода - 30 мл топла
  • захар - 100 г
  • сол - 2 щипки
  • бадемова есенция - 2 капки
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 ч.и. - настъргана
  • масло - 50 г - меко
  • бадеми - 50 г - белени сурови
  • червени боровинки - 50 г - сушени
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме прясното мляко и към него добавяме 1 с.л. от брашното. Разбъркваме и оставяме настрани.

Затопляме водата и към нея добавяме маята и 1 с.л. захар. Разбъркваме и оставяме за 10 минути. След това изсипваме сместа към млякото.

Пресяваме брашното в купа.

Разбиваме жълтъците със солта и останалата захар на пухкав крем. Добавяме ваниловата захар, лимонената кора и бадемовата есенция. Добавяме и сместа с маята. Разбъркваме и изсипваме тази смес при брашното.

Започваме да разбиваме с миксер с приставка за тесто. Разбиваме около 5 минути и добавяме мекото масло. Продължаваме да разбиваме още 10 минути. След това добавяме смлените бадеми и червените боровинки. Разбъркваме с лъжица и покриваме купата с фолио.

Оставяме тестото, което ще се получи лепкаво и няма да прилича на козуначено в купата, и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме за 30 минути.

След това изсипваме кексовото тесто, без да го разбъркваме много, във форма за кекс с дупка.

Покриваме отново с фолио и го оставяме да набъбне за един час.

Печем сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30-35 минути.

След изпичане го оставяме да се охлади, изваждаме го от формата и го поръсваме обилно с пудра захар.

Полската Бабка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: