Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Сиропиран козунак Бабка с орехов пълнеж

Сиропиран козунак Бабка с орехов пълнеж

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Сиропиран козунак Бабка с орехов пълнеж
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
105 мин.
Порции
24
"Едва ли някога сте опитвали по-вкусен козунак - ние лично досега не бяхме"

Необходими Продукти

  • брашно - 575 г или  4 ½ чаши
  • ванилия - 2 ч. л .
  • прясно мляко - 110 мл пълномаслено (или бадемово мляко)
  • краве масло - 170 г несолено или маргарин, разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • За захарния сироп
  • вода - 150 мл
  • тъмнокафява захар - 200 г
  • ванилия - 1 ч.л.
  • За пълнежa
  • краве масло - 170 г несолено, разтопено
  • захар - 300 г
  • канела - 2 с.л.
  • сол - щипка
  • орехи - 250 г смлени или други ядки             
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има много спорове относно историята на козунаците бабка. Полската версия на козуначеното тесто е да се пекат в кръгли тавички, придружени със сушени плодове и аромати на цитрусови плодове, докато традиционните еврейски версии се правят във продълговата форма за кекс или хляб.

Въпреки че са по-разпространени около Великден, класическият козунак Бабка е идеален за закуска на Коледа. Разнесете малко масло по повърхността на всяка филийка козунак за закуската си. Разкошен козунак за сервиране по време на празниците и след това. Има много видове пълнежи за този козунак; разтопен шоколад, сладко от боровинки, халва с орехи и други.

Направете тестото:

Комбинирайте водата и маята в купата на миксер и оставете да престои, докато маята се разтвори. Добавете млякото, яйцата, жълтъка, захарта, солта и екстракта от ванилия и разбийте, докато жълтъците се смесят напълно. Добавете  брашното 500 г и разбъркайте с твърда шпатула, докато се образува тесто.

С помощта на миксер с кука за тесто месете на средно ниска скорост, докато тестото се събере - около 5 минути. Докато миксерът все още работи, започнете да добавяте маслото с1 с.л. Добавяйте масло по малко, докато се поеме от тестото, преди да добавите следващото масло.

Когато се добави цялото масло, продължете да месите още 5 минути, докато тестото стане копринено, еластично. Няма да образува топка като обикновено тесто - то трябва да се увие около куката за тесто и да се  извади от куката за тесто, но все пак ще бъде прикрепено в лепкавата маса от тесто към дъното на купата. Добавете допълнително брашно, ако е необходимо, ако тестото залепва отстрани на купата.

Втасване:

Прехвърлете тестото в най-голямата си купа. Покрийте и оставете да втаса за 1 до 1 1/2 часа, докато се удвои. Прехвърлете в хладилника и охладете за поне час или до 3 дни (това прави тестото по-лесно за разточване в следващата стъпка; препоръчвам да оставите тестото да се охлади за 1 нощ)

Пригответе пълнежа:

Когато сте готови да оформите козунаците Бабка, пригответе пълнежа, преди да извадите тестото от хладилника. Загрейте фурната до 170°C и препечете орехите, докато станат с няколко нюанса по-тъмни и много ароматни около 10 минути. Прехвърлете орехите върху дъска за рязане и ги нарежете на ситно, докато са още топли. Продължавайте да кълцате, докато нито едно парче не е по-голямо от зърно ечемик. Можете да направите това и в кухненски робот - обработвайте ядките на импулси и внимавайте при прекомерна обработка (което ще превърне ядките в масло от ядки) .

В средна купа намачкайте омекотеното масло, кафявата захар и канелата за плънката с вилица или лъжица, след което добавете в ядките.

Продължавайте да пасирате и разбърквате, докато ядките се разпределят равномерно и не образувате ронлива паста. Поставете близо до вашата работна повърхност. 

За захрния сироп:

Направете захарен сироп, докато тестото втасва: Комбинирайте вода, захар и ванилия в малка тенджера. Оставете да заври, докато захарта се разтвори. Оставете настрана и охладете. Този сироп може да се съхранява в хладилника от 2 до 3 месеца и е достатъчен за поне 2 партиди козунак бабка (6 средни бабки).

Пригответе си две форми за кекс или за хляб - 22 см дълги. Поставете хартията за печене, така че да е по-висока от страните на формата. Намажете добре с незалепващ спрей или олио.

Оформете козунаците:

Поръсете работната повърхност с малко повече брашно, след което поставете едно от парчетата тесто отгоре. Използвайте дланите на ръцете си, за да го натиснете в груб правоъгълник. Разтрийте малко брашно на точилка и разточете тестото на тънък правоъгълник, широк приблизително 22 см и дълъг 30 см или повече (колкото по-тънък разточите, толкова повече слоеве ще направите).

Разпръснете обилно пълнеж по повърхността на тестото, след това използвайте задната страна на лъжица, за да разнесете и натиснете пълнежа на равномерен слой. Оставете около сантиметър ясна граница в горната част.

Започвайки с най-близкия до вас къс край, внимателно навийте тестото на руло. Ако някакъв пълнеж падне, просто го пъхнете обратно. Ако тестото полепне по плота, използвайте шпатула, за да го вдигнете внимателно.

Когато приключите с разточването, притиснете тестото, за да го затворите. Потопете много остър нож във вода и внимателно, но бързо нарежете рулото по цялата му дължина, създавайки две половини с много слоеве.

За да оформите козунаците Бабка, обърнете половинките, така че слоевете да са обърнати нагоре. Притиснете двете половини заедно отгоре, след това завъртете половинките една около друга, създавайки спирала. Притиснете половинките отново заедно отдолу. Набрашнете ръцете си, вдигнете козуначената питката и поставете във формата за кекс. Ако плитката е твърде дълга за тавата, просто я подпъхнете малко от двата края. Лесно е, не се притеснявайте!

Оставете да втаса още 30 минути. Загрейте фурната до 180°C, докато тестото втаса.

След втасването поставете във фурната. След 20 минути извадете и намажете всеки козунак бабка с два слоя захарен сироп. Поставете отново във фурната за около 15 минути. Краищата трябва да са леко кафяви, а средата да е леко тестена.

Когато извадите козунаците от фурната, незабавно намажете всeки с още 3 леки слоя захарен сироп.

Оставете да се охлади за 5 до 10 минути. С помощта на нож освободете козунака от тавата и поставете върху решетка, за да се охлади.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: