Сухо мезе от пуешко филе

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Сухо мезе от пуешко филе
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Друго си е човек да си хапне вкусно мезенце от пуешко филе"

Необходими Продукти

  • пуешки филета - 5 - 6 замразени
  • сол - 1 кг - обикновена или морска
  • оцет
  • вода
  • подправки - чубрица, черен пипер, червен пипер, кимион, къри и други...
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо филетата, добре размразени, ги измивам и подреждам в съд с капак, посипани със сол за около 6 часа.

Измивам ги от солта, и ги слагам в съд с равни количества вода и оцет 1:1. Така правя тази процедура два или три пъти, като престояват в тази смес поне по два часа.

Отцеждам филетата в гевгир и върху домакинска хартия. В купа съм си направила смес от подправките и започвам овалването на филетата едно по едно от всички страни. Ако сместа ви свърши, може да си направите нова и така докато оваляте в подправките всички филета.

Нанизвате всяко филе на дебел конец или друг способ и закачате на проветриво място да съхнат. Съхнат поне седмица, после се завиват със стреч фолио едно по едно и се оставят в чекмеджетата за полодове в хладилника. Там е най-студено по принцип.

Ако не ги свършите бързо, тези сухи мезета могат да стоят така и два или повече месеца, но продължават да изсъхват и стават много твърди. Така описаната рецепта можете да опитате и със свинско филе от рибицата.

Но тя е по-плътна и изисква повече време на проветриво място. А пилешко и пуешко филе изсъхва много бързо. Опитайте, няма да съжалявате!

Сухото мезе от пуешко филе е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: