Начин на приготвяне
Първо филетата, добре размразени, ги измивам и подреждам в съд с капак, посипани със сол за около 6 часа.
Измивам ги от солта, и ги слагам в съд с равни количества вода и оцет 1:1. Така правя тази процедура два или три пъти, като престояват в тази смес поне по два часа.
Отцеждам филетата в гевгир и върху домакинска хартия. В купа съм си направила смес от подправките и започвам овалването на филетата едно по едно от всички страни. Ако сместа ви свърши, може да си направите нова и така докато оваляте в подправките всички филета.
Нанизвате всяко филе на дебел конец или друг способ и закачате на проветриво място да съхнат. Съхнат поне седмица, после се завиват със стреч фолио едно по едно и се оставят в чекмеджетата за полодове в хладилника. Там е най-студено по принцип.
Ако не ги свършите бързо, тези сухи мезета могат да стоят така и два или повече месеца, но продължават да изсъхват и стават много твърди. Така описаната рецепта можете да опитате и със свинско филе от рибицата.
Но тя е по-плътна и изисква повече време на проветриво място. А пилешко и пуешко филе изсъхва много бързо. Опитайте, няма да съжалявате!
Сухото мезе от пуешко филе е много вкусно.