Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Моята сиропирана баница със сирене

Моята сиропирана баница със сирене

Моята сиропирана баница със сирене
Снимка: Илиана Първанова
1 / 17
10/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Чудна сиропирана баница със сирене - всички вкъщи я обожават"

Необходими Продукти

  • кори за баница - ½ пакет (6 бр.)
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • краве сирене - 2/3 ч.ч. натрошено
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • кафява захар - 1 к.ч.
  • течна ванилия - 2 капки
  • шарлан - за намазване
  • За сиропа
  • захар - ½ ч.ч.
  • вода - ½ ч.ч.
  • течна ванилия - 1 - 2 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусната сладка баницата изпичаме в малка кръгла тавичка около 25 см диаметър.

Намазваме дъното и стеничките ѝ с шарлан (студено пресовано нерафинирано слънчогледово масло) със силиконова четчица.

Намачкваме корите на хармоника и една по една ги подреждаме в кръг като роза – равномерно разпределяме. Отново намазваме с шарлан повърхността на набръчканите кори.

Леко ги запичаме до златист загар според фурната - около 10-15 минути на 180 градуса.

През това време в купа забъркваме млечната заливка. Първо, разбъркваме яйцето с вилица или сладкарска телена бъркалка. Сипваме 1 к. чашка кисело мляко, в което предварително сме си разбъркали половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Добавяме кафявата кристална тръстикова захар, 2 капки течна ванилия (не повече, за да не доминира), и старателно разбъркваме.

Изваждаме от фурната тавичката с изпечените златисти кори. Поръсваме равномерно с натрошеното краве сирене и отгоре заливаме /сипваме с лъжица млечната заливка, стараейки се да сипем и по краищата на окръжността.

Печем във фурната на 180 градуса за около 25 минути (отгоре и отдолу) до златист загар.

През това време приготвяме сиропа, като сваряваме с постоянно разбъркване за около 10-15 минути - половин чаена чаша вода с половин чаена чаша захар.

Накрая добавяме 1-2 капки течна ванилия. Дръпваме от котлона и оставяме леко да поизстине.

Нарязваме вече изпечената баница на осем триъгълни парчета и заливаме равномерно със захарния сироп.

Оставяме сиропираната баница да престои няколко часа, за да се сиропират корите.

Вкусната златиста сиропирана баница със сирене е подходяща за следобедна закуска, както и за поднасяне на гости със своя запомнящ се наситен сладко-солен вкус!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: