Начин на приготвяне
За този ретро сладкиш яйцата заедно със захарта се разбират на гъста пяна.
Прибавят се ванилията и какаото.
Какаото предварително се разбива с врялото мляко на много гъста хомогенна каша, като кашата се прибавя студена към яйцата и захарта.
Разбърква се много добре.
Прибавя се постепенно маслото, което е предварително разтопено, но не в течно състояние.
В шоколадовата гъста каша се прибавят обикновените бисквити, натрошени на дребни парчета, заедно на образуваните трохи.
Продълговата форма /висока 6 см, широка 12 см, дълга 20 см./ се покрива с хартия за печене, сипва се сместа, като се набива много добре, за да не останат във вътрешността празни места.
Изравнява се домашната халва отгоре и се оставя на студено място.
Този вид сладък салам се реже на парчета, дебели 1-2 см., когато се сервира.
Шоколадовата халва с бисквити от 1930 г. се държи на студено място, т.к. на топло се отпуска.