Начин на приготвяне
Най-напред загрявам тиган с незалепващо покритие с олиото и като е вече загряло добре, слагам гриса.
При непрекъснато бъркане го запичам до златисто, просто обичам аромата му на препечено, вие може да го запечете за по-кратко. Намалявам котлона на средна степен.
Прибавям какаото и канелата при енергично бъркане. Наливам чаша вода, хладка и бъркам, да не станат бучки, прибавям захарта и останалата вода, а лично аз си добавям още 2/3 чаша - обичам грис халвата да не е твърде много стегната. Да е сочна.
И така ми се получава. Изсипва се готовата смес в тавата, диаметър около 28 см. Може да ползвате и силиконови формички. Отгоре подреждам сурови ядки от орехи, а ако ги запечете на сух тиган, ще направите десерта безумно ароматен и вкусен.
Сега трябва да се изчака да стегне. Това ми е най-трудното, защото, както вече съм ви казвала, обожавам топлите десерти?
Да ви е сладко с моята шоколадова грис халва с орехи!
Грис халва не обичах като дете, не е от детската градина, почти не съм ходила, но вкъщи се приготвяше и не я ядях с удоволствие.
Но с някои храни, е така, стават любими, като започнем да ги готвим сами според вкуса си.
И сега торта Сахер от сладкарница например не ми харесва, но като я приготвя вкъщи... Няма по-вкусна!