Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Моя великденски козунак

Моя великденски козунак

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84734453
Моя великденски козунак
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
155 мин.
Порции
10
"В сезона на козунаците ви даваме още една идея за страхотен великденски козунак за здраве и берекет"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр. (1 жълтък за намазване)
  • захар - 200 - 220 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • краве масло - 80 г
  • олио - 80 мл
  • сол - 3 щ.
  • мая - 1 кубче прясна (42 г) или 7 г мая на прах
  • лимонова есенция - 1/2 капс.
  • ванилия - 2 на прах или течна
  • брашно - 1 кг до 1.100 кг
  • за плънка
  • стафиди
  • канела
  • локум
  • течен шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа натрошавам прясната мая, добавям към нея 1 с.л. захар, 3 с.л. брашно и 8 с.л. топличка вода. Размесвам ги с бъркалка и оставям 20 мин да шупне, да се активира.

Всички продукти за козунака в кухнята трябва да са добре затоплени. Само така ще имаме добър резултат.

Пресявам си в друга купа брашното. Предварително смесвам захарта с яйцата (1 жълтък съм отделила за намазване) и ги бъркам с миксер до стопяване на захарта.

Към тях добавям и прясното мляко, леко хладко. Добавям и половината от мазнината, смесена предварително.

Слагам и ароматите, лимоновата кора и есенция ванилията. Щипката сол я добавям в брашното.

Разделям си на око брашното на половина. Към 1 част съм сложила солта. Когато маята е готова шупнала, я изсипвам в течните смесени вече предварително съставки. Отново ги бъркам да се смесят много добре.

Тази течна смес я изсипвам в едната част от брашното, която е със солта.

И започвам с лъжица малко по малко да добавям към тях от брашното. Бъркам с лъжицата, докато усетя, че вече трябва да се почне омесването с ръце. Добавям брашно и продължавам да омесвам в купата. Трябва да се събира на топка.

Върху леко набрашнен плот изсипвам тестото и продължавам месенето. Става меко и лепкаво тесто. Изсипвам отново тестото на плота и с останалата мазнина го сгъвам на плик и с намазнени ръце вкарвам мазнината в тестото.

И така тази процедура се повтаря, докато се усвои всичката останала мазнина. Мазнината я вкарвам с леко издърпване на тестото.

Оставям го да втаса в омазнена купа, в която е месено тестото за козунака. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям във студена фурна или леко топличка за 1 час да втасва бавно. Понякога втасва и повече от час. Тестото е готово, когато е удвоило обема си.

Изсипвам вече втасалото тесто върху набрашнен плот и разделям на две еднакви части. Всяка от тях на още по три и сплитам две плитки за 2 козунака. Всяка част правя на фитили и леко я сплесквам, за да мога да сложа плънката, после внимателно съединявам, да се получи фитил.

Така си правя всичките фитили и после ги сплитам.

Поставям козунаците Асорти оформени в тавички и отново втасват, докато изпълнят формата. Намазвам ги с отделения жълтък, в който има няколко капки олио и няколко капки прясно мляко.

С четка намазвам и отгоре поръсвам с навлажнена захар или филиран бадеми.

Пека на 160 градуса 15 мин само на долен, после още 15 мин на двата реотана. Проверявам с шиш за опечени, ако трябва ги покривам с алумин. фолио, да не прегорят.

Пека на 160°C, защото моята фурна пече много силно. Всеки си познава фурната добре и може да прецени.

За плънката предварително накиснах за няколко часа в алкохол стафидите, после ги отцедих и така ги сложих.

Може да се направи само 1 великденски козунак в тава с диаметър 30 см.

Да ви е сладко!

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#316213
Потребител#316213
Направих го много е вкусен благодаря
23.06.2022 23:56
1