Начин на приготвяне
Великденския празник посрещаме по традиция със сладък обреден хляб.
За замесването на козунак е важно да знаем, че всички продукти, участващи в замесването на козунака трябва да са с температура –36- 37 градуса.
Маята се стрива с 1 ч.л. захар и се разрежда с 2 к.ч. прясно мляко. боровинките рехидратираме в рома.
Към тях се прибавя част от брашното, за да се получи гъста каша.
Отгоре поръсваме с още малко брашно и оставяме да втасва при температура – 36-40 градуса.
В купа с подходящи размери пресяваме брашното два-три пъти. Правим кладенче в средата.
Яйцата разбиваме до побеляване със захарта, останалото прясно мляко, портокаловия сок и настърганите на ситно цитрусови кори.
Прибавяме и закваската от активиралата се мая.
Замесваме тестото добре, докато се образуват по него мехурчета въздух.
По време на замесването прибавяме още мазнина. Ръцете не трябва да са сухи.
Готовото тесто се покрива със стреч фолио и се оставя да втасва.
Втасалото тесто разделяме първо на две половинки.
Всяка от тях разделяме на още три части.
Всяка топка тесто се разтяга върту масата във формата на руло.
Тук е момента да прибавим и червените боровинки. Аз харесвам тази комбинация, защото леко киселият им привкус се балансира чудесно със сладостта на печивото.
Сплитаме оформените плитки във формата на козунак и ги поставяме в намазнена форма.
(Преценете количеството на тестото със съда, в който ще печете. За мен козунака е първи опит и тестото „изригна“ от формите.)
Оставяме козунаците да втасат повторно.
Заделените жълтъци смесваме с разтопеното масло и прясното мляко.
Намазваме повърхността на козунаците внимателно.
Печем в умерено загрята фурна до готовност. В началото печем в добре загрята фурна на 200 С.
След десет минути намаляваме на 180 и печем до готовност.
Не изпускаме печивото от поглед и ако преценим, че се позапичат, покриваме с алуминиево фолио.
Още топъл, моя козунак намазвам с мед и поръсвам с малко захар и сусамови зрънца, въпрос на вкус.
Весели и светли празнични дни.