Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Козунак»Традиционен великденски козунак с локум

Традиционен великденски козунак с локум

Дени_ДДени_Д
Новак
1315140119
Традиционен великденски козунак с локум
Снимка: Дени_Д
1 / 3
30/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Не е нужно да чакате Великден, за да замесите този пухкав козунак с ароматен и сладък локум."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • мая - 1 кубче жива
  • сол - 1/2 к.л.
  • брашно - 1.5 г
  • лимонова кора - на 1 лимон
  • ванилия - 3 бр.
  • локум - 2 кутийки цветен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка слагаме 100 мл топло прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и кубчето мая, объркваме добре и оставяме да се активира.

В голям съд разбиваме яйцата + 1 белтък от 7-то яйце за намазване.

Добавяме 400 мл прясно мляко, лимоновата кора, захар, олио, ванилия и активиралата смес.

Месим и разтягаме тестото.

Оставяме да втасва да удвои обема си на топло.

След като е готово, разделяме на 3 топки, а всяка от тях на 4 до 5 топки.

Оформяме фитилите и плетем с 3 или 4 фитила козунак.

Слагаме вътре и отгоре локум.

Нареждаме в намазнени форми за козунаци.

Оставяме да втасват втори път на топло великденският козунак.

След като втасат, ги мажем със смес от 1 жълтък, 20 мл прясно мляко, 1 с.л. олио.

Наръсваме обилно със захар и редим парчета локум цветен.

Печем великденски козунак с локум на 150°C за 30-40минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесни!
01.10.2022 07:57
1
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотно изглеждат!
01.10.2022 07:57
1