Начин на приготвяне
В купичка слагаме 100 мл топло прясно мляко, 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и кубчето мая, объркваме добре и оставяме да се активира.
В голям съд разбиваме яйцата + 1 белтък от 7-то яйце за намазване.
Добавяме 400 мл прясно мляко, лимоновата кора, захар, олио, ванилия и активиралата смес.
Месим и разтягаме тестото.
Оставяме да втасва да удвои обема си на топло.
След като е готово, разделяме на 3 топки, а всяка от тях на 4 до 5 топки.
Оформяме фитилите и плетем с 3 или 4 фитила козунак.
Слагаме вътре и отгоре локум.
Нареждаме в намазнени форми за козунаци.
Оставяме да втасват втори път на топло великденският козунак.
След като втасат, ги мажем със смес от 1 жълтък, 20 мл прясно мляко, 1 с.л. олио.
Наръсваме обилно със захар и редим парчета локум цветен.
Печем великденски козунак с локум на 150°C за 30-40минути.
Коментари