Начин на приготвяне
Натрошете маята в купичка, сипете малка част от топлото мляко около 100 мл, захар 2 с.л и поръсете със брашно. Така маята трябва хубаво да се активира.
Разбийте яйцата със захарта до стапяне, прибавяте и млякото с ванилията и настърганата кора на лимона и портокала. Пробвате, ако не е сладка сместа, може да добавите още малко захар.
Пресявате брашното и замесвате тесто (като лепкава смес) - в началото добавяте по малко брашно и от мазнината. Месите и на пипане усещате дали е нужно още брашно, всичката мазнина трябва да я вмъкнете постепенно при месенето.
Когато започнат да се виждат мехурчета, можете да намажете тестото за козунаците с олио и да го оставите да втаса.
Оформянето е лесно, късате си по 3 топки за 1 плитка, но не големи - зависи формите от малките или големи са.
Всяка топка разпъвате с длани на широка лента и така на трите ленти слагате от сладкото или конфитюра (сладкото трябва да е по-гъсто).
Притискате от едната страна и усуквате, оплитате хлабава плитка и слагате във форми, застлани с хартия за печене. Покривате приготвените козуначени рула и оставяте да втасат, след което мажете с жълтък и поръсвате със захар.
Печете козуначените плитки със сладко в загрята фурна на 160 градуса, пробвате с дървено шишче за изпичането.