Начин на приготвяне
Първо сваряваме просото. В малка тенджерка кипваме 2 и ½ к.ч. вода, добавяме шарлан, хималайска сол, смлян черен пипер и сипваме 1 к.ч. старателно измитото белено просо.
Варим около 15-20 минути до момента, в който зрънцето разцъфне.
Дръпваме тенджерката от котлона и оставяме просото да си поеме излишната водичка и изстине.
В дълбока купа подходяща за разбъркване на богата салата, сипваме измитите и нарязани зеленолистни, свежо набрани от градината: 10 листа зелена салата Джентелина, 10 лист червена къдрава салата Лоло Росо, 8-10 листа зелена къдрава салата Лоло Бионда, 5 листа пролетна левурда, 1 шепи пресни листенца естрагон, 7-8 листа от глухарчета, 1/3 връзка магданоз – без дръжките, 3 пресни стръка джоджен и няколко перца пресен лук.
Добавяме изстиналото предварително сварено просо и овкусяваме със слънчогледово масло – шарлан, хималайска сол и ябълков оцет.
Разбъркваме всички съставки за свежата зелена салата с бъркалка и сипваме салатата в голяма стъклена купа, украсявайки я с пролетни цветенца – маргаритки.
За дресинга в малка купичка разбъркваме 1 с.л. натурален пчелен мед, 1 супена лъжица домашен мед от радика, 1 ч.л. соев сос, 1-2 щипки хималайска сол – на вкус, 1 с.л. оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и 1 с.л. нерафинирано слънчогледово масло – шарлан.
Старателно разбъркваме леко втривайки меда до втечняване и получаване на гладка хомогенна консистенция.
Поднасяме пролетната салата с просо в стъклена салатиера заедно с медения балсамов дресинг за поливане и овкусяване.
Свежа витаминозна веган салата, обогатена от балсамовия дресинг със сладко-кисел привкус!
Чудно Вкусно!