Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Разядки»Картофена разядка с коприва, нахут и тахан

Картофена разядка с коприва, нахут и тахан

Картофена разядка с коприва, нахут и тахан
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
01/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • картофи - 1 средно голям, сварен
  • коприва - 2 шепи листа, връхчета
  • нахут - 3 с.л. сварен или от буркан
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • копривена вода - 10 - 12 с.л. (от сваряването на копривата)
  • шарлан - 1 с.л. слънчогледово масло
  • хималайска сол - ½ равна ч.л., на вкус
  • черен пипер - 2 щипки, смлян
  • кимион - 1/3 ч.л.
  • кориандър - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме на пара 1 средно голям картоф нарязан на кубченца. В отделна тенджерка сваряваме в ½ ч.ч. вода с щипка хималайска сол, почистената от дръжки и измита коприва – 1 шепа листа, свежи връхчета.

В малката кана на нутрибулет сипваме леко охладения сварен картоф, 3 с.л. нахут от буркан, отцедената коприва и 2 с.л. сусамов тахан.

Овкусяваме с ½ равна чаена лъжичка фина хималайска сол, 2 щипки смлян на мелничка черен пипер, 1/3 ч.л. смлян кимион, 1 щипка кориандър и 1 с.л. натурално слънчогледово масло.

За да получим мека пухкава консистенция за топване и мазане на разядката, добавяме около 10 с.л. от копривения чай – водата от сваряването на копривата.

Блендираме за около половин минута с 2-3 почивки – спирания, за да не се натоварва нутрибулетът.

Веган кремообразна картофена разядка с коприва, нахут и тахан - поднасяме към домашно изпечени веган хлебчета, солени кексчета, крекери, сухари или солени палачинки.

Чудно вкусно и здравословно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: