Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват и се режат на шайби, след което се осоляват и се оставят за 30 минути. Преди да се сложат в тигана се измиват от солта с течаща вода.
В грил тиган се сипва 1 с.л. зехтин и след като мазнината се загрее, добавяме патладжаните. Приготвяме ги на средна степен, като сипваме около четвърт чаша вода.
Когато започнат да омекват в тигана, ги намачкваме с дървета шпатула до получаване на хомогенна смес.
В купа слагаме готовите и вече охладени патладжани, добавяме лимоновия сок, 2 с.л. зехтин, 4 с.л. сусамов тахан, нарязана на ситно връзка магданоз (само листата, без дръжките), сол и кимион на вкус.
Смачкваме скилидките чесън и също ги добавяме.
Разбъркваме всички съставки добре и поднасяме разядката върху прясно изпечени филии хляб или лаваш.