Начин на приготвяне
Избират се големи листа лапад. Измиват се. Слагат се в тенджера с вода. Слагат се на котлона, за да се попарят, до започване на промяна на цвета.
Целта е да станат по-меки и да не се пречупват, когато се завиват сармите. Отцеждат се.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковът се обелва и измива. Настъргва се на едро ренде. Челядинките се измиват добре.
В голям тиган се слага олио да загрее. Добавят се лукът и морковът. Добавят се гъбите. Запържват се. Добавя се и оризът, за да се запържи.
Сипва се от зеленчуковия бульон. Разбърква се. Добавят се чубрица и черен пипер. Овкусява се със сол.
Добавя се бульон по ваша преценка. Оризът се готви почти до готовност, много леко да хрупа, защото ще продължи да се готви. Започват да се завиват сармите с лапад.
Пилешките кожички се посоляват и се разрязват на две. Взима се листо лапад. В края с върха се слага ориз.
Завива е от двете страни, за да не излиза ориз, и се навива. Готовата сарма се увива с пилешка кожа. Нареждат се в тава. Повтаря се до направата на всички лападови сарми в пилешка кожа.
В тавата може да се сложи съвсем малко вода или да не се слага, защото кожичките ще отпуснат мазнина. Пекат се до запичане на кожите.
Коментари