Начин на приготвяне
Измива се лападът и се изрязват дебелите жилки на листата. Бланшират се за 2 мин., за да станат еластични, и се оставят да изстинат. Нарязват се на ситно лукът, чесънът, пресните гъби и подправките. Задушават се за 3-4 мин. в мазнина.
Прибавя се измития ориз и се запържва, докато стане прозрачен. Добавят се и сушените гъби, ситно нарязания джоджен, посолява се на вкус и се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода. Разбърква се, отстранява се от котлона и се захлупва съдът с капак. Оставя се оризът да набъбне за 10 мин.
Поставят се листата на дъска. В единия край се слага от плънката, затваря се от двете страни и се завива напред на рулца. Подреждат се в тенджера, на дъното на която има 2-3 пласта листа от лапад, стръкове джоджен.
Сармите се редят и отгоре се притиска с чиния. Заливат се с 3-1/2 ч.ч. вода, сока на лимона и се вари на тих огън около 30 мин. след завирането им.