Начин на приготвяне
Пресейте брашното. Направете по средата кладенче. Сложете олиото, захарта, солта и маята.
Добавяйте водата на части до омесване на меко тесто.
Сложете тестото в купа и го покрийте с кърпа, оставете го на топло, за да втаса.
Почистете киселеца и го потопете във гореща вода. Отцедете киселеца от водата и го нарежете на дребно. Прибавете изварата и белтъка от яйцето.
Разбъркайте до еднородност.
Втасалото тесто разстелете върху набрашнена повърхност.
Раздърпайте го или разточете на дебела кора. Намажете с разтопената мас.
Разпределете плънката. Завийте на руло и оформете питката с плънка.
Сложете пролетната питка в тава за печене, застлана с домакинска хартия.
Оставете питката за около 15 минути, отново да се надигне.
Намажете повърхността с разбит жълтък.
Изпечете питката с киселец и извара в загрята фурна да 180-200 градуса до готовност.
Проверете готовността с дървено шишче.