Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Американски палачинки»Здравословни американски шоколадови палачинки

Здравословни американски шоколадови палачинки

Здравословни американски шоколадови палачинки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
12
"Романтична сутрешна изненада под формата на американски шоколадови палачинки"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • овесено мляко - около ½ ч.ч. домашно, или краве
  • кафява захар - 6 с.л. кристална
  • ванилия - 1 пакетче
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • оцет - 1 с.л. ябълков
  • какао - 1 с.л. равна
  • рожков - 1 с.л. равна
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
  • царевино брашно - 2 с.л. фино
  • шарлан - 3 с.л. (слънчогледово масло)
  • За топинг
  • какао - 1 с.л.
  • шарлан - 3 с.л.
  • вода - 3 с.л.
  • брашно от рожков - 3 щипки
  • кафява захар - 3 с.л. кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме палачинковата смес, като в купа смесваме яйцето с овесено мляко (ако сами приготвяме млякото – може след блендирането на овеса с водата - да не го прецеждаме от овесените трици, тъй като те са полезни за организма), кафява кристална захар, ванилия, сода, ябълков оцет, какао, рожков и шарлан.

За друг вариант за рецептата за американски палачинки може да използвате и обикновено краве мляко.

Накрая сгъстяваме сместа с пълнозърнесто брашно и малко царевично фино брашно (в случай че се сгъсти в повече, може да разредим с 1-2 с.л. овесено мляко или вода). Готовата хомогенна какаова смес е добре да е една идея по-гъста от традиционната за тънки палачинки, тъй като ще правим малки пухкави кръгли палачинки и е добре течното тесто да не се разтича много в тигана.

В загрят тиган с незалепващо керамично покритие (с малко шарлан само за първите две, а следващите ще са без мазнина) разстиламе малко от сместа, така че да се получи кръгла формичка с размер около 10 см и дебелина около ½ см.

Ако тиганът е голям – може да приготвяме по две едновременно. Щом се образуват мехурчета по цялата повърхност, внимателно обръщаме шоколадовите палачинки с помощта на силиконова шпатула.

След малко са готови и от другата страна. Готовите малки палачинки сипваме в чиния или друг съд и захлупваме, за да не изстиват и изсъхват. За да си останат мекички, всяка нова готова палачинка още гореща подреждаме най-отдолу - под другите – в купчинката. От сместа се получават около 12 бр.

След като палачинките са готови, на котлона слагаме малък метален съд/тенджерка и смесваме всички съставки за приготвяне на топинга.

Разбъркваме ги без прекъсване, докато заври, и сваляме от огъня (ако искаме да е още по-гъст, може да се вари 1 минута).

Поливаме палачинките, подредени една върху друга, и поднасяме, докато са още топли.

Уникално вкусни и пухкави американски шоколадови палачинки с вълшебен топинг – за една незабравима закуска в слънчева утрин!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: