Начин на приготвяне
Разбъркваме палачинковата смес, като в купа смесваме яйцето с овесено мляко (ако сами приготвяме млякото – може след блендирането на овеса с водата - да не го прецеждаме от овесените трици, тъй като те са полезни за организма), кафява кристална захар, ванилия, сода, ябълков оцет, какао, рожков и шарлан.
За друг вариант за рецептата за американски палачинки може да използвате и обикновено краве мляко.
Накрая сгъстяваме сместа с пълнозърнесто брашно и малко царевично фино брашно (в случай че се сгъсти в повече, може да разредим с 1-2 с.л. овесено мляко или вода). Готовата хомогенна какаова смес е добре да е една идея по-гъста от традиционната за тънки палачинки, тъй като ще правим малки пухкави кръгли палачинки и е добре течното тесто да не се разтича много в тигана.
В загрят тиган с незалепващо керамично покритие (с малко шарлан само за първите две, а следващите ще са без мазнина) разстиламе малко от сместа, така че да се получи кръгла формичка с размер около 10 см и дебелина около ½ см.
Ако тиганът е голям – може да приготвяме по две едновременно. Щом се образуват мехурчета по цялата повърхност, внимателно обръщаме шоколадовите палачинки с помощта на силиконова шпатула.
След малко са готови и от другата страна. Готовите малки палачинки сипваме в чиния или друг съд и захлупваме, за да не изстиват и изсъхват. За да си останат мекички, всяка нова готова палачинка още гореща подреждаме най-отдолу - под другите – в купчинката. От сместа се получават около 12 бр.
След като палачинките са готови, на котлона слагаме малък метален съд/тенджерка и смесваме всички съставки за приготвяне на топинга.
Разбъркваме ги без прекъсване, докато заври, и сваляме от огъня (ако искаме да е още по-гъст, може да се вари 1 минута).
Поливаме палачинките, подредени една върху друга, и поднасяме, докато са още топли.
Уникално вкусни и пухкави американски шоколадови палачинки с вълшебен топинг – за една незабравима закуска в слънчева утрин!
Чудно Вкусно!