Начин на приготвяне
Първо приготвяме овесеното мляко, като за целта сипваме 4 с.л. фини овесени ядки в чаена чаша и доливаме до горе с филтрирана или изворна вода.
Оставяме да се накиснат за около 15 минути.
След това ги изсипваме в дълбока купа и ги смиламе с пасатор (по желание може да ги блендираме в нутрибулет). В случая няма нужда да прецеждаме домашното растително мляко, тъй като здравословните овесени трици ще допринесат за плътността на палачинковата смес за нашите веган палачинки.
Към него прибавяме 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л ябълков оцет, 1 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. нерафинирано слънчогледово масло – шарлан и всички овкусяващи съставки: ½ ч.л. хималайска фино смляна сол – на вкус, ½ равна к.л. кимион, 3 щипки къри, 1/3 ч.л. куркума, 1/3 к.л. червен пипер, 3 щипки черен пипер и 1 равна ч.л. соев сос.
Разбърквайки с телена бъркалка, добавяме постепенно 3-4 с.л. царевично брашно, 14 с.л. пълнозърнесто брашно и 1 равна с.л. ленено брашно – домашно смлян лен на нутрибулет.
От сместа се получават 10 средно големи палачинки около 13-15 см диаметър. Печем ги без мазнина в нагорещен керамичен тиган с незалепващо покритие.
Готовите солени палачинки захлупваме с капак, за да не изсъхват, като всяка нова поставяме под предишната в купчинката, за да запазим топлината и мекотата им.
Поднасяме солените веган палачинки мигновено приготвени, подходящи за закуска, обяд, следобедна закуска, пикник, за из път или обяд в кутийка. По желание комбинирани с песто, домашна лютеница, сръбски айвар, хумус, веган дип или пък с домашно сладко, мед!
Чудно вкусно!