Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Солени палачинки»Солени веган палачинки

Солени веган палачинки

Солени веган палачинки
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Солени веган палачинки сервираме и хапваме първо с очите, после с небцето"

Необходими Продукти

  • овесено мляко - 1 ч.ч. (4 с.л. фини овесени ядки)
  • царевично брашно - 3 - 4 с.л.
  • пълнозърнесто брашно - 14 с.л.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • ленено брашно - 1 равна с.л.
  • кимион - ½ равна к.л.
  • къри - 3 щипки
  • куркума - 1/3 ч.л.
  • червен пипер - 1/3 к.л.
  • черен пипер - 3 щипки
  • соев сос - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 равна ч.л.
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
  • шарлан - 2 с.л. слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме овесеното мляко, като за целта сипваме 4 с.л. фини овесени ядки в чаена чаша и доливаме до горе с филтрирана или изворна вода.

Оставяме да се накиснат за около 15 минути.

След това ги изсипваме в дълбока купа и ги смиламе с пасатор (по желание може да ги блендираме в нутрибулет). В случая няма нужда да прецеждаме домашното растително мляко, тъй като здравословните овесени трици ще допринесат за плътността на палачинковата смес за нашите веган палачинки.

Към него прибавяме 1 равна ч.л. сода бикарбонат, 1 с.л ябълков оцет, 1 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. нерафинирано слънчогледово масло – шарлан и всички овкусяващи съставки: ½ ч.л. хималайска фино смляна сол – на вкус, ½ равна к.л. кимион, 3 щипки къри, 1/3 ч.л. куркума, 1/3 к.л. червен пипер, 3 щипки черен пипер и 1 равна ч.л. соев сос.

Разбърквайки с телена бъркалка, добавяме постепенно 3-4 с.л. царевично брашно, 14 с.л. пълнозърнесто брашно и 1 равна с.л. ленено брашно – домашно смлян лен на нутрибулет.

От сместа се получават 10 средно големи палачинки около 13-15 см диаметър. Печем ги без мазнина в нагорещен керамичен тиган с незалепващо покритие.

Готовите солени палачинки захлупваме с капак, за да не изсъхват, като всяка нова поставяме под предишната в купчинката, за да запазим топлината и мекотата им.

Поднасяме солените веган палачинки мигновено приготвени, подходящи за закуска, обяд, следобедна закуска, пикник, за из път или обяд в кутийка. По желание комбинирани с песто, домашна лютеница, сръбски айвар, хумус, веган дип или пък с домашно сладко, мед!

Чудно вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: