Начин на приготвяне
Копривата се запарва за около 10 минути - измива се, слага се вода на котлона, след като заври, слагаме копривата. Държим я във врящата вода около 10 минути и я махаме, изцеждаме я и оставяме да изстине. След като изстине, я нарязваме на дребно.
Правим си плънката:
Изцеждаме печените чушки и ги нарязваме на малки кубчета. Изсипваме ги в купа заедно със заквасената сметана и олиото. Разбъркваме добре, подправяме със сол на вкус.
Рендосваме всичкия кашкавал.
Приготвяме сместа за палачинките. Разбиваме с помощта на тел яйцата и солта. Добавяме прясното мляко и поетапно, добавяме и от брашното. Сместа не трябва да е гъста като боза, а по-скоро да наподоби разредена боза, т.е две идеи по-рядка.
В тиган за палачинки слагаме 2-3 капки олио или го намазвате с четчица. Слагате малко коприва да се позапържи и изсипвате от сместа за палачинки. Моята мярка е 2/3 от черпака.
Обръщате я, след като се е запекла, да се изпече и от другата страна. След като сте направили всички палачинки, ги оставяте да поизстинат.
Сглобяваме солените палачинки.
Намазваме ги с плънката от чушки и заквасена сметана, поръсвате с кашкавала и я завивате. Отгоре поръсвате с кашкавал и ако желаете той да се разтопи, можете да я сложите за 30 секунди в микровълнова.
Солените палачинки с коприва са готови.
Коментари