Начин на приготвяне
Обелете само жълтата част от кората на лимоните. Ако са големи ползвайте два, а ако са малки - 3 бр.
Изстискайте 80 мл сок от цитрусите и го заделете.
Пуснете в блендер на висока мощност да се смелят коричките от лимон със захарта. Смесете тази ароматна пудра захар с брашното, предварително пресято с бакпулвера и маковото семе.
Разбийте яйцата и към тях сипете олиото, цитрусовия сок и млякото. Сипвайте на части и сухата смес и разбъркайте до хомогенност. Ако сместа е твърде рядка (зависи от големината на яйцата) добавете още малко брашно без да прекалявате.
Сипете готовата смес в намазнена и набрашнена форма за кекс и печете лимоновия кекс 30-35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовия кекс оставете във фурната на открехната вратичка 5 минути, после извадете от формата и охладете върху решетка.
По желание кекса с мак може да поръсите с още лимонова или обикновена пудра захар или друг кувертюр по ваш избор.
Насладете се на лимонов кекс с маково семе.
Да ви е сладко!