Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лимонов кейк с маково семе и лимонова глазура

Лимонов кейк с маково семе и лимонова глазура

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лимонов кейк с маково семе и лимонова глазура
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Феерията от вкусове в този лимонов кейк с маково семе ще оставят у вас чувството за желание за още и още от тази наслада"

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г универсално
  • сол - 1/4 ч.л.
  • бакпулвер - 6 г или 1 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • маково семе - 30 г
  • лимонова кора - от 2 лимона
  • краве масло - 75 г на стайна температура
  • зехтин - 70 мл Екстра Върджин
  • захар - 150 г кристална
  • яйца - 3 L
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • бътърмилк - 120 мл
  • ЛИМОНЕНА ГЛАЗУРА
  • лимонов сок - 60 мл прясно изцеден
  • захар - 50 г кристална
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса

Кейкова форма 23/13 см, намаслена с парче масло и с покрито дъно с хартия за печене.

Бътърмилк се приготвя, тъй като у нас не се продава готов, като към 120 мл прясно мляко се добавят няколко капки лимонов сок, или сок от 1/2 малък лимон. Оставя се за 15 минути и ще се превърне в бътърмилк.

В купа се разбърква брашното, солта, содата, бакпулверът, маковото семе и настърганите кори от лимон. Оставят се настрана.

В купа с миксер се разбива маслото и захарта до крем. Добавят се яйцата едно по едно, прибавя се ванилията и зехтина.

Постепенно се прибавя брашнената смес, като се редува с бътермилкът и се завършва с брашно.

Разбива се на ниска скорост на миксера, докато се усвои брашното и се получи гладка смес. Разбиването е за кратко.

Готовото кейково тесто се изсипва във формата и се маковият сладкиш се пече в затоплена фурна на 175 - 180°C за около 50 минути.

Винаги се прави тест проверка с дълго дървено шишче, поставено по средата и ако излезе чисто и без полепнали трохи, се изважда от фурната.

ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА:

Докато маковият кекс се пече, се приготвя лимоновата глазура.

В касерола се изсипва лимоновият сок и захарта. Поставя се на умерен котлон при разбъркване, докато се стопи захарта. Сваля се от котлона.

Изважда се от фурната кейкът и веднага с дълго дървено шишче се набожда на много места. Внимателно се залива с лимоновата глазура.

Оставя се да се охлади напълно и след това се изважда върху решетка нашият лимонов кейк с маково семе и лимонова глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: