Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Кейкова форма 23/13 см, намаслена с парче масло и с покрито дъно с хартия за печене.
Бътърмилк се приготвя, тъй като у нас не се продава готов, като към 120 мл прясно мляко се добавят няколко капки лимонов сок, или сок от 1/2 малък лимон. Оставя се за 15 минути и ще се превърне в бътърмилк.
В купа се разбърква брашното, солта, содата, бакпулверът, маковото семе и настърганите кори от лимон. Оставят се настрана.
В купа с миксер се разбива маслото и захарта до крем. Добавят се яйцата едно по едно, прибавя се ванилията и зехтина.
Постепенно се прибавя брашнената смес, като се редува с бътермилкът и се завършва с брашно.
Разбива се на ниска скорост на миксера, докато се усвои брашното и се получи гладка смес. Разбиването е за кратко.
Готовото кейково тесто се изсипва във формата и се маковият сладкиш се пече в затоплена фурна на 175 - 180°C за около 50 минути.
Винаги се прави тест проверка с дълго дървено шишче, поставено по средата и ако излезе чисто и без полепнали трохи, се изважда от фурната.
ЛИМОНОВА ГЛАЗУРА:
Докато маковият кекс се пече, се приготвя лимоновата глазура.
В касерола се изсипва лимоновият сок и захарта. Поставя се на умерен котлон при разбъркване, докато се стопи захарта. Сваля се от котлона.
Изважда се от фурната кейкът и веднага с дълго дървено шишче се набожда на много места. Внимателно се залива с лимоновата глазура.
Оставя се да се охлади напълно и след това се изважда върху решетка нашият лимонов кейк с маково семе и лимонова глазура.