Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Лимонов сладък хляб с маково семе

Лимонов сладък хляб с маково семе

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Лимонов сладък хляб с маково семе
Снимка: marcheva14
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Чудесен кейк със силен аромат и вкус на лимон, маково семе и с хубава хрупкава коричка."

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • сол - 1/4 ч.л
  • лимонова кора - 1 с.л. настъргана
  • мак - 2 1/2 с.л.
  • масло - 170 г стайна температура
  • захар - 150 г кристал
  • яйца - 3 бр. L, на стайна температура
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • прясно мляко - 60 мл
  • Глазура
  • лимонов сок - 3 с.л.
  • захар - 50 г кристал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса;

Кейкова форма с диаметър 23x13 см, правоъгълна, намаслена и покрита с хартия за печене;

Работи се с миксер.

В купата се разбърква брашното, бакпулверът, сол, настърганата кора от лимон и маковото семе.

В купата на миксера се разбива маслото за около 1 до 2 мин. Добавя се захарта до пълното им смесване и се разбива за около 3 мин. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива, добавя се ванилията.

На ниска скорост на миксера се прибавя брашното, смесено с другите съставки на три пъти, а прясното мляко - на два пъти, като се завършва с брашно. Всичко се смесва добре до пълното им комбиниране.

Тестото се изсипва в кейковата форма, заглежда се с шпатула.

Пече се на 180 градуса около 50-60 мин до златисто кафяво или до суха клечка.

Глазура: В касерола се разбърква лимоновият сок и захарта и се загряват на умерен котлон, докато се стопи захарта.

Хлябът се изважда от фурната и след 5 до 6 мин, още докато е горещ, се намазва с четка с лим. смес обилно, а накрая се излива и цялото количество. Оставя се върху решетка до пълното му охлаждане в самата форма.

Този сладък хляб е хубаво да преседи една нощ, за да се даде възможност на глазурата добре да се абсорбира в тестото и ароматите да се смесят.

Лимоновият сладък хляб с маково семе е готов.

Източник: JOYOFBAKING

Забележка: Това е кейк с лимонова глазура и с хубав цитрусов аромат, който прониква в този така наречен хляб и го държи влажен за по-дълго време. Този Lemon Poppy Seed Bread е като торта с добър маслен сладък вкус и чудесна лимонова глазура и лимоните имат способността да изваждат най-доброто от печивата.

Точно лим. сок придава изключително приятен вкус, а другото допълнително нещо е маковото семе, което изглежда прекрасно в хляба. Ако някой се дразни от хрупкавите семена, може предварително да ги накисне за около 30 мин в горещо прясно мляко, после се изцеждат и добавят към тестото.

В Енциклопедията на готвача на Tom Stobbart се описва техният вкус като приятно вкусно нещо като сусам, но може би по-хубаво.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: