Начин на приготвяне
Оризът се сварява. Слага е в тенджерка с вода със съотношение 3:1. Посолява се. Оставя се да се охлади. Към него се добавят трите яйца и киселото мляко.
Добавя се сиренето, като се натрошава. Сместа се разбърква. Подготвя се намазана тава с масло. Използват се по 2 кори. В единия край по дължината се разпределя от плънката.
Слагат се парченца масло. Навива се. Корите се нареждат в тавата във формата на охлювче, като се започва от центъра на тавата.
Същото се повтаря с останалите кори и плънка. Баницата е оформена. В купа се чуква останалото яйце. Добавя се прясното мляко и малко сол. Разбива се.
Витата баница се полива с тази смес. Фурната се загрява на 180 градуса.
Традиционната тракийска баница се пече до готовност. Заслужава си да се опита.