Супа от коприва и лопуш

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Супа от коприва и лопуш
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • коприва - 2 шепи
  • лопуш - 1 връзка
  • доматена салца - 1 буркан от пюре
  • моркови - 2 бр.
  • магданоз - 3 - 4 корена, изсушени
  • зелен лук - 1 връзка
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • растителна мазнина - 5 с.л.
  • краве масло - 1 с.л. с връх
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • гьозум - 1 шепа сух /+пресен за поръсване/
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • лют пипер - по желание
  • За застройката
  • кефир - 1 к.ч. /или гъсто кисело мляко/
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме копривата като използваме ръкавици. Отстраняваме средната жилка на лапада.

Измиваме добре зелениите и ги поставяме в гевгир, за да се отцедят добре.

Нарязваме ги на ситно и ги оставяме в порцеланов съд. Добре е за готвите копривата в емайлиран съд, не в метален.

Загряваме мазнината и в нея сотираме зеления лук, корените магданоз и моркова. Към тях сипваме 1/2 ч.ч. горещ зеленчуков бульон или вода.

След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и доматената салца. Прибавяме нарязаните коприва и лапад като доливаме от течността.

Оставяме ароматната вегетарианска супа да къкри на средна температура около 6-7 минути.

Овкусяваме я със сол, стрития сух джоджен и лют пипер по желание. Добавяме измития и отцеден ориз. Варим още 10 минути, до сваряването на ориза.

Застройката за копривената супа приготвяме, разбивайки жълтъка с кефира. Използвам кефир, защото той има леко кисел привкус, идеална комбинация към зелената супа.

Прибавяме част от бульона на супата, за да се темперират и изсипваме в супата. Веднага изключваме котлона и оставяме без капак за 10 минути.

Поднасяме супата от коприва и лопуш топла, поръсена с пресен гьозум и гарнирана с оцет или лъжица кефир.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Моето семейство я консумира по този начин. А синът ми не обича "голи супи", както ги нарича. Винаги правя застройка, но за да е по-лека, както е упоменато в съставките и приготовлението ТЯ не е варена.
Всеки има предпочитания, а това е вкусът на моята кухня. Вие я пригответе без застройка, тогава забележката Ви ще бъде излишна. Хубав ден!
17.05.2020 16:35
2
Chili Pepper
Chili Pepper
За такъв вид супи застройката е напълно излишна.
17.05.2020 14:24
1