Начин на приготвяне
Почистваме копривата като използваме ръкавици. Отстраняваме средната жилка на лапада.
Измиваме добре зелениите и ги поставяме в гевгир, за да се отцедят добре.
Нарязваме ги на ситно и ги оставяме в порцеланов съд. Добре е за готвите копривата в емайлиран съд, не в метален.
Загряваме мазнината и в нея сотираме зеления лук, корените магданоз и моркова. Към тях сипваме 1/2 ч.ч. горещ зеленчуков бульон или вода.
След като зеленчуците омекнат, прибавяме червения пипер и доматената салца. Прибавяме нарязаните коприва и лапад като доливаме от течността.
Оставяме ароматната вегетарианска супа да къкри на средна температура около 6-7 минути.
Овкусяваме я със сол, стрития сух джоджен и лют пипер по желание. Добавяме измития и отцеден ориз. Варим още 10 минути, до сваряването на ориза.
Застройката за копривената супа приготвяме, разбивайки жълтъка с кефира. Използвам кефир, защото той има леко кисел привкус, идеална комбинация към зелената супа.
Прибавяме част от бульона на супата, за да се темперират и изсипваме в супата. Веднага изключваме котлона и оставяме без капак за 10 минути.
Поднасяме супата от коприва и лопуш топла, поръсена с пресен гьозум и гарнирана с оцет или лъжица кефир.
Коментари
Всеки има предпочитания, а това е вкусът на моята кухня. Вие я пригответе без застройка, тогава забележката Ви ще бъде излишна. Хубав ден!