Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена салата»Зелена салата с елда и боб

Зелена салата с елда и боб

Зелена салата с елда и боб
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Тази зелена салата с елда и боб ще ви поддържа сити и с усещане за страхотен вкус дълго време"

Необходими Продукти

  • боб - 1 к.ч. сварен (или от буркан)
  • елда - ½ ч.ч.
  • вода - 1 и ½ ч.ч. за елдата
  • пресен лук - 8 перца
  • бордо салата - 5 листа (Лоло Росо)
  • зелена салата (къдрава) - 8 - 10 листа крехки
  • джоджен - 5 листенца пресен
  • хималайска сол - около 2/3 ч.л. равна (на вкус)
  • балсамико - 2 с.л (бял балсамов оцет)
  • шарлан - 2 с.л. (слънчогледово масло)
  • черен пипер - 1 щипка
  • кимион - 3 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази хранителна зелена салата може да използваме боб от буркан или да го сварим (като предварително сме го накиснали във вода за 1 нощ).

В тенджерка кипваме 1 и ½ ч.ч. вода, прибавяме 1 щипка сол и сипваме елдата (измита няколко пъти).

Без да захлупваме тенджерката с капак, варим, докато варивото се свари и водата се изпари. След това оставяме да изстине.

Набираме от градинката свежи и пресни листа – къдрава зелена салата, бордо салата, пресен лук (зелени перца) и джоджен. Измиваме ги старателно и нарязваме на ситно.

В дълбока купа разбъркваме двата вида вариво – елда и боб, заедно с зелениите и овкусяваме с хималайска сол, черен смлян пипер, кимион, бял балсамов оцет и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Поднасяме салатата свежа – за обяд, по желание полята с тахини сос.

Засищаща зелена салата с елда и боб – лесна и чудесна пролетна гарнитура!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: