Начин на приготвяне
За тази хранителна зелена салата може да използваме боб от буркан или да го сварим (като предварително сме го накиснали във вода за 1 нощ).
В тенджерка кипваме 1 и ½ ч.ч. вода, прибавяме 1 щипка сол и сипваме елдата (измита няколко пъти).
Без да захлупваме тенджерката с капак, варим, докато варивото се свари и водата се изпари. След това оставяме да изстине.
Набираме от градинката свежи и пресни листа – къдрава зелена салата, бордо салата, пресен лук (зелени перца) и джоджен. Измиваме ги старателно и нарязваме на ситно.
В дълбока купа разбъркваме двата вида вариво – елда и боб, заедно с зелениите и овкусяваме с хималайска сол, черен смлян пипер, кимион, бял балсамов оцет и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Поднасяме салатата свежа – за обяд, по желание полята с тахини сос.
Засищаща зелена салата с елда и боб – лесна и чудесна пролетна гарнитура!
Чудно Вкусно!