Начин на приготвяне
Елдата се сварява в 3 пъти повече вода (3/4 до 1 ч.ч. вода). Когато е готова, се оставя да изстине.
След като елдата е изстинала, се започва с правенето на полезната зеленчукова салата.
За целта първо се нарязва зелето на дребно и в голяма купа се намачква със сол.
Листата от салатката се измиват и накъсват при зелето.
Доматите и краставиците се нарязват на по-едро, а пиперките - на дребно. Всички зеленчуци се добавят в купата.
Ако ще се слагат и маслини, се нарязват на половинки или на по-малки и се добавят и те.
Следва дресингът. За него се нарязва връзката магданоз, лимонът се изцежда в сокоизстисквачка и заедно с останалите продукти се добавят в чопър или блендер.
Гъстотата може да варира в зависимост от това колко лимонов сок и вода се добавят, съответно ако дресингът стане по-гъст, просто трябва да се налее още лимонов сок и/или вода и да се блендира отново.
След това салатата се смесва с дресинг и се разбърква добре. Ако има нужда, се добавя още лимонов сок, зехтин или сол.
Друг вариант е при сервиране на салатата с елда във всяка чиния да се полее салатата с част от дресинга.
В случай обаче, че не желаете да използвате дресинга, богатата лятна салата с елда може също да се овкуси просто с прясно изцеден лимонов сок, зехтин, сол на вкус и по желание наситнен магданоз.