Начин на приготвяне
Кипваме 1 и ½ ч.ч. вода и заедно с 1 щипка сол – сваряваме елдата - в отхлупена тенджерка до изпаряване на водата. След като е напълно сварена оставяме да изстине.
В загрят тиган с 1-2 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) сипваме 2 яйца, предварително разбъркани с 1 щипка сол. Непрекъснато разбъркваме и разделяме с бързи движения образуващите се яйчени парчета – на по-малки парченца. След около 3 минутки са готови. Отделяме една супена лъжица от тях за поръсване накрая.
В дълбок съд за салата смесваме всички съставки: сварената елда, бърканите яйца, нарязаните на ситно – пресен лук, магданоз и пресен чесън (зелени перца), както и подправките на вкус – хималайска сол (около 1/3 ч.л.), черен пипер, кимион, кафява кристална захар, шарлан (1 с.л.) и соев сос на вкус.
Равномерно разбърканата и овкусена салата с елда сипваме в походяща чиния и поръсваме с малко от бърканите яйца и нарязани перца пресен лук.
Поднасяме прясно приготвена, за да е с възможно най-наситения си вкус.
Чудесна и много вкусна салата с елда и яйца със соев сос – подходяща както за гарнитура, така и за основно ястие със засищаща плътност и наситен вкус!