Начин на приготвяне
Измиваме и сваряваме елдата и я отцеждаме. Белим морковите и също сваряваме. Червеното цвекло, измиваме белим и сваряваме докато омекне, изваждаме от горещата вода и обливаме със студена.
Сварената елда смесваме с нарязаните сварени моркови и червено цвекло. Прибавяме и нарязани на ситно кисели краставички.
Подправяме с дресинг, който приготвяме, като смесваме горчица със сусамов тахан и подправяме със сок от лимон, зехтин, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре. Поднасяме с пресен магданоз.
Консумирането на елда крие риск от проява на алергични реакции, така че не се препоръчва за хора, които имат алергии към зърнени култури, картофи, царевица и др.