Начин на приготвяне
Първо сваряваме измитата елда (гречка), по желание предварително накисната, с двойно количество вода – ½ ч.ч. елда и 1 ч.ч. вода.
Ръсваме щипка смлян черен пипер и половин равна чаена лъжичка фина хималайска сол. Варим без капак за около 15 минути, докато елдата се разпукне. След като е сварена я дръпваме от котлона, за да изстине.
Листо по листо измиваме 2 те розетки крехки свежи къдрави салати – червената Лоло Роса и зелената Джентелина. Нарязваме ги на ситно заедно с магданоза (без дръжките) и перцата пресен лук и чесън. Накъсваме листенцата бейби спанак и майорана. Добавяме охладената елда и едното твърдо сварено яйце – нарязано на кубченца.
Овкусяваме на вкус със соев сос, салатно слънчогледово масло – шарлан, фино смляна хималайска сол, оцет Балсамико и кафява кристална захар за балансиране на вкусовете.
Разбъркваме всички съставки за салатата с елда с салатна бъркалка и подправяме с още щипка сол, ако е необходимо, на вкус.
Поднасяме в салатиера или блюдо / плато, украсена с нарязано сварено яйце и стрък майорана.
Здравословна пролетна салата с елда и сварени яйца - подходяща за един балансиран обяд!
Чудно Вкусно!