Начин на приготвяне
Тиквичките се обелват и разрязват по дължина. Внимателно се издълбава вътрешността на всяка половинка.
Издълбаните тиквички се слагат в тава и се капва малко олио във всяка, след което се поръсват с малко сол. В тавата се налива съвсем малко вода, колкото да покрие дъното.
Слагат се да се пекат в загрята на 170-180 градуса, докато омекнат до готовност.
През това време се измива оризът и се слага да се вари в 1 ч.ч. вода или съвсем малко повече. По време на варенето не се добавя олио или сол. Когато заври, се намаля на слаб огън и се оставя до готовност, като от време на време се разбърква да не залепне.
Докато се вари оризът, се нарязва морковът и лукът на дребно, а чесънът и копърът се наситняват по отделно.
Нарязва се на дребно и издълбаната вътрешност от тиквичките.
В сгорещено олио се запържва лукът заедно с чесъна и моркова. След това се прибавят тиквичките.
Слага се сол и черен пипер на вкус и се похлупва тенджерата. Оставя се зеленчуците да се задушат и омекнат, но от време на време се отваря да се разбърква, за да не залепнат. В случай че остане много сухо, трябва да се добави съвсем малко вода и да се затвори пак.
Когато оризът е сварен, се сваля от котлона и се оставя настрана. Към него се прибавя царевицата и се захлупва, за да омекне.
През това време се нарязва доматът на ситни кубчета и когато е готова царевицата, се добавя и той заедно с копъра.
Когато всичко е готово, поизстиналите тиквички се пълнят с плънката и се сервират веднага.
Лодките от тиквички с ориз са готови.