Лодки от тиквички с ориз

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Лодки от тиквички с ориз
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
29/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр., малък
  • царевица - замразена
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 1 скилидка
  • копър - няколко стръка
  • черен пипер
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се обелват и разрязват по дължина. Внимателно се издълбава вътрешността на всяка половинка.

Издълбаните тиквички се слагат в тава и се капва малко олио във всяка, след което се поръсват с малко сол. В тавата се налива съвсем малко вода, колкото да покрие дъното.

Слагат се да се пекат в загрята на 170-180 градуса, докато омекнат до готовност.

През това време се измива оризът и се слага да се вари в 1 ч.ч. вода или съвсем малко повече. По време на варенето не се добавя олио или сол. Когато заври, се намаля на слаб огън и се оставя до готовност, като от време на време се разбърква да не залепне.

Докато се вари оризът, се нарязва морковът и лукът на дребно, а чесънът и копърът се наситняват по отделно.

Нарязва се на дребно и издълбаната вътрешност от тиквичките.

В сгорещено олио се запържва лукът заедно с чесъна и моркова. След това се прибавят тиквичките.

Слага се сол и черен пипер на вкус и се похлупва тенджерата. Оставя се зеленчуците да се задушат и омекнат, но от време на време се отваря да се разбърква, за да не залепнат. В случай че остане много сухо, трябва да се добави съвсем малко вода и да се затвори пак.

Когато оризът е сварен, се сваля от котлона и се оставя настрана. Към него се прибавя царевицата и се захлупва, за да омекне.

През това време се нарязва доматът на ситни кубчета и когато е готова царевицата, се добавя и той заедно с копъра.

Когато всичко е готово, поизстиналите тиквички се пълнят с плънката и се сервират веднага.

Лодките от тиквички с ориз са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: