Начин на приготвяне
Картофите се сваряват и обелват.
Тиквичките се разрязват на две по дължина и се издълбава част от вътрешността им. Издълбаното се нарязва на ситно. Лукът и морковът се нарязват на ситни кубчета.
В сгорещено олио се запържват нарязаните тиквички, лукът и морковът. Прибавя се измитата леща, подправките и малко вода. Вари се до готовност на лещата.
Сваля се от котлона и се смесва с картофите. Намачква се всичко с преса за картофено пюре, но не трябва да става всичко на гладко пюре. Прибавя се магданозът и още сол, ако е необходимо.
Тиквичките се пълнят с плънката, подреждат се в тава и на дъното й се налива малко вода.
Пекат се на 180 градуса до готовност на пълнените тиквички.