Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги разполовете на две по дължина.
Направете ромбовидни разрези на всяка половина, поставете ги в тавата и полейте с олио.
Печете патладжаните, докато омекнат, в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.
Докато патладжаните се пекат, измийте и сварете ориза.
В тиган задушете нарязаните на ситно лук, чесън, морков и чушки.
Извадете патладжаните от фурната и ги внимателно издълбайте с лъжица.
Добавете в тигана отцедения ориз, нарязаната на кубчета вътрешност от патладжаните и овкусете със сол и черен пипер.
Напълнете патладжаните с плънка, поръсете ги с кашкавала и твърдото сирене и печете на 180 градуса за около 15-20 минути.
Сервирайте ястието ориз със зеленчуци в лодки от патладжани, докато е още топло.