Портокалов Етимек

Вероника МихайловаВероника Михайлова
Иноватор
1932k3923
Портокалов Етимек3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Портокалов сладкиш, който лекува душата"

Необходими Продукти

  • 1 пакет сухари
  • за шербета:
  • 300гр захар
  • 300мл вода
  • За крема
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 200 г
  • брашно - 2 с.л. (пълни)
  • нишесте - 3 с.л. (пълни)
  • краве масло - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче
  • За портокаловата заливка
  • портокалов сок - 400 мл
  • нишесте - 2 с.л.
  • захар - 2.5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Наредете сухарите плътно един до друг в йенска (или порцеланова тавичка).

2. След това започнете да правите шербета.

Сложете захарта в тенджера на включения котлон.

Разбърквайте захарта, докато се разтопи напълно и промени цвета си.

Внимателно добавете водата върху разтопената захар. Захарта ще се втвърди. Не се притеснявайте, разбърквайте с лъжица, докато се разтопи.

Варете 10 минутки.

Изсипете топлия карамелизиран шербет върху сухарите равномерно, с помощта на черпаче.

3. За крема смесете всичките съставки (захар, брашно, нишесте и мляко, в този порядък) освен маслото и ванилията. Разбъркайте старателно в тенджера и оставете да къкри до кипване.

Две минути след като заври, изключете котлона.

Добавете маслото и ванилията и разбийте.

Залейте сухарите с горещия крем.

Оставете настрани да изстива.

4. Започнете да правите портокаловата заливка. Смесете всички съставки за портокаловата заливка (като сипете в тенджера първо захарта, после нишестето и накрая портокаловия сок) и бъркайте на котлона. Изстискайте портокалите и прецедете сока без частици.

Варете до сгъстяване.

2 минути след като почне да бълбука, изключете котлона и дръпнете тенджерата.

Залейте портокаловата смес върху изстиналия вече млечен крем и загладете добре с помощта на шпатула.

5. Когато портокаловият сладкиш ви достигне стайна температура, го сложете в хладилника за 5-6 часа, за да стегне.

6. Сервирайте нарязан на квадратни парчета.

Украсете всяко парче портокалов Етимек отгоре с ветрилце портокал и стърготини от бял шоколад.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: